Gezellig samenzijn bij de Verhalenkamer in Riel

Foto: Gastheer en animator van de Verhalenkamer, Simon Segers (2e links) weet zijn gasten elke maandag aangenaam te amuseren.

fotografie Nico de Beer:

Doorgaans zijn het alleenstaande senioren uit Riel, die er op de maandagmorgen écht naar uitkijken, voor een gezellig samenzijn in het ontspanningscentrum de Leybron in Riel. Je zou de Verhalenkamer juist daarom ook een “maandagmorgen café” kunnen noemen!Super dorpsondersteuner Rina de Bruijn en vijf collega’s zorgen voor de koffie en de lunch, terwijl gastheer en animator Simon Segers, al acht jaar, elke week weer iets anders heeft georganiseerd om de goede sfeer te bevorderen.“Wij zijn gepassioneerd en doen er alles aan om voor deze doelgroep er mooi wekelijks uitje van te maken. De positieve reacties van onze gasten geven je veel energie. Fijn om dit project van het Dorpscollectief Riel te mogen organiseren”, benadrukt Simon. “We zijn binnen de Verhalenkamer blij dat het aantal bezoekers weer op peil is. Door meerdere redenen liep de belangstelling afgelopen zomer wat terug, maar gelukkig zitten we met de nieuwe aanmeldingen weer in de dubbele cijfers. Hoewel de mannen momenteel in de meerderheid zijn, zijn het wel de dames die “hun manneke staan”, lacht Simon.

De activiteiten binnen de Verhalenkamer zijn zeer divers; naast het gezellig samenzijn, waar de verhalen van “vrûûger” natuurlijk meestal het hot-item zijn, brengt de vaste “stamgast” en dorpsarchivaris Ton van Gool steeds heemkundige foto’s ter inzage mee. Het gevolg daarvan zijn eindeloze discussies. Zo bekeek de negentig jarige Pieter afgelopen maandag een foto van het melkfabriek CTM in Tilburg en Riel. Hij wist zich nog goed te herinneren dat de Rielse melk veel lekkerder was dan de Tilburgse … Omdat er ook veel gasten bij de Verhalenkamer zijn met een Tilburgse roots, wordt bij het tonen van de buurten het Lijnsheike, Korvel, de Hasselt etcetera, met het bijbehorend dialect gesproken. Maar dat geldt uiteraard ook als het over Rielse projecten gaat, wat dan toch weer net iets anders klinkt!

Met veel passie en rivaliteit wordt de bijeenkomst meestal afgesloten met een spelletje Rummicub. Het is leuk om te zien dat ook hier iedereen bij betrokken wordt en dat het fanatisme bij de oudere Rielenaar nog altijd met stip aanwezig is! Ook zijn de lijntjes kort als bezoeker van de Verhalenkamer. Je zit “dicht bij het vuur” als het gaat voor ondersteuning van het Dorpscollectief Riel, dat met hun Klusteam paraat staat als er thuis een klusje opgeknapt moet worden dat te klein is voor het bedrijfsleven en te lastig om het zelf te doen! Tenslotte wil Simon Segers namens het Dorpscollectief Riel al de vrijwillige chauffeurs hartelijk bedanken die – indien van toepassing- de bezoekers van de Verhalenkamer altijd zo perfect vervoeren.Voor alle info betreffende activiteiten binnen de Rielse gemeenschap:www.dorpscollectiefriel.nl