Het Dorpscollectief Riel is er óók voor het welzijn van Oekraïense vluchtelingen!

Sinds begin april bieden de Dorpsondersteuners in Riel ook hulp – in de ruimste zin van het woord – om Oekraïense vluchtelingen bij te staan. “Inmiddels zijn er al vijf locaties waar Oekraïense vluchtelingen onderdak hebben gevonden en dat betekent dat er meer dan 40 vluchtelingen door het Dorpscollectief “geholpen” kunnen worden”, weet voorzitter Jos Geerards van het DCR. De ondersteuning is zeer divers; het zijn vaak huishoudelijke aanpassingen waar het Klusteam van het DRC voor in actie komt.

Echter ook willen en kunnen de Rielse hulpverleners op educatieve wijze, zoals klassikaal Nederlandse lessen verzorgen ten behoeve van de Oekraïeners.

Bijzonder is dat de heer Ad van Riel van REASeuro zo vriendelijk is geweest ruimtes gratis ter beschikking te stellen waar de vluchtelingen gepaste kleding wordt aangeboden.  Ook kan er door bemiddeling van het DCR van de ruimtes gebruik gemaakt worden om Oekraïners met elkaar in contact te laten komen.

Bovendien kunnen de fraaie lokalen gebruikt worden voor educatieve doeleinden.

De Rielse dorpsondersteuner mevrouw Anja Scheutjens doceert met veel plezier de Nederlandse taal aan de Oekraïense vluchtelingen. Zij doet dat op professionele wijze, gepassioneerd en moedigt belangstellende kandidaten aan, ook aan te sluiten als docent voor het “vluchtelingenwerk”. Marjon Aerts (dochter van…) heeft inmiddels zich ook als vrijwillige docent aangemeld!

“Het is gewoon echt leuk, maar vooral dankbaar werk”, bevestigt Anja. “Eerder hielp ik bij REASeuro al een Syrische dame met de communicatie, maar nu ik op klassikale wijze de Nederlandse taal kan overbrengen aan de Oekraïense vluchtelingen is dat uiteraard nog interessanter. Je begint helemaal met niets en moet het met handen en voeten zien te stellen. Daarna moet je veel “knippen en plakken” en vervolgens merk je dat er communicatie gaat ontstaan. Het is opvallend dat dit sneller gaat dan je denkt. Één van de reden is dat de mensen zeer gepassioneerd de lessen volgen. Bovendien ben ik erg blij dat het DCR door de schenking van de stichting “Vrienden van de Kiek” het boek met de basiskennis Nederlands ter beschikking heeft gesteld!”