Voorzorgcirkels

Voorzorgcirkels

Buurtbewoners staan voor elkaar klaar

Hulp geven en hulp aanvaarden is belangrijk voor alle leeftijden. Je bent bijvoorbeeld net niet op tijd thuis om je kinderen van school te halen. Hoe fijn is het dan, dat iemand uit je buurt dit even voor je doet.Of je hebt een griepje en kunt zelf geen boodschappen doen. De buren, die toch naar de winkel moesten, nemen gelijk wat voor jou mee. In sommige buurten in Riel is dat al vanzelfsprekend en gaat het vanzelf, maar dat is nog niet overal.

Daarbij komt dat het aantal ouderen in Nederland groeit. Senioren wonen steeds langer zelfstandig thuis en er is minder zorg vanuit professionele organisaties beschikbaar. Ook wordt er meer van mantelzorgers verwacht. Een flinke uitdaging waar het dorpscollectief, Seniorenbelangen Riel en de Zonnebloem inwoners van Riel graag bij helpen en betrekken. Naast de bestaande activiteiten willen we het sociale netwerk van mensen in elkaars omgeving versterken door middel van Voorzorgcirkels.

Voorzorgcirkels

Een voorzorgcirkel is een sociaal netwerk van mensen in je buurt, waar je een beroep op kunt doen en waarbinnen je zelf ook anderen kunt helpen. Een voorzorgcirkel bestaat uit zo’n 8 tot 13 mensen die vlakbij elkaar wonen en is een mix van mensen van verschillende leeftijden, waaronder vitale en hulpbehoevende senioren. Uitgangspunt daarbij is dat inwoners elkaar helpen. Dit zal meestal gaan om ouderen die niet alles meer zelf kunnen.

Elkaar een handje helpen

Onderdeel van een voorzorgcirkel zijn betekent dat je nu al ‘uit voorzorg’ of ‘voor het geval dat’ afspraken maakt om elkaar onderling te steunen en helpen. Door aan te sluiten bij een voorzorgcirkel ben je verzekerd van hulp in je directe omgeving en kun je zelf iets voor een ander doen wat je leuk vindt of waar je goed in bent. In een voorzorgcirkel kijken buurtgenoten naar elkaar om. Doordat meerdere mensen meedoen, wordt de zorg verdeeld en wordt overbodige belasting voorkomen. Bovendien is het een mooie manier om je buurtgenoten beter te leren kennen.

Je kunt een flyer downloaden, waar je alles nog eens op je gemak door kunt lezen.

Of bel 0638692845 als je mee wilt doen. Je krijgt dan één van onze dorpsondersteuners aan de lijn.

Hoe werkt een Voorzorgcirkel

Zo’n zes tot acht huizen bij elkaar in de buurt vormen een Voorzorgcirkel. Meestal komen de mensen bij elkaar bij iemand thuis, of in de Leybron, om te bespreken hoe ze invulling willen geven aan hun Voorzorgcirkel. Vanuit het Dorpscollectief kunnen we jullie daarbij helpen als jullie dat willen. Hoe los of georganiseerd je het wilt doen bepaal je zelf met elkaar. Twee mensen, die hiervoor voelen, worden de verbinders. Zij inventariseren bij iedereen wat ze nodig hebben en wat ze willen bieden. Hiervoor hebben we handige invulformulieren.

Als het eenmaal gestart is bel of app je een verbinder als je een vraag hebt. Deze weet wie daar hulp bij kan bieden en brengt het contact tot stand. Het handige is ten opzichte van een groepsapp dat niet iedereen op alles hoeft te reageren en het meer privacy geeft. Als het om een vraag gaat die meer nodig heeft dan een burendienst, kan de verbinder contact opnemen met het Dorpscollectief. Daar hebben we zowel vrijwilligers als professionele organisaties die hulp kunnen bieden.

Verbinders van Voorzorgcirkels inspireren elkaar

De Verbinders van de Voorzorgcirkels komen een keer per kwartaal bij elkaar. We wisselen ervaringen en ideeën uit. Voor de pioniers die al een tijdje bezig zijn is het leuk om hun ervaringen te delen. Degenen die net gestart zijn of nog moeten beginnen worden hierdoor geïnspireerd. Een belangrijke conclusie die we nu al kunnen trekken is dat een persoonlijke benadering het beste werkt. Initiatiefnemers die de omwonenden persoonlijk benaderen krijgen de beste en meest positieve reacties. In onderstaand artikel uit het Goirles Belang staat hier meer informatie over.

Verbinders van Voorzorgcirkels inspireren elkaar

De Verbinders van de Voorzorgcirkels komen een keer per kwartaal bij elkaar. We wisselen ervaringen en ideeën uit. Voor de pioniers die al een tijdje bezig zijn is het leuk om hun ervaringen te delen. Degenen die net gestart zijn of nog moeten beginnen worden hierdoor geïnspireerd. Een belangrijke conclusie die we nu al kunnen trekken is dat een persoonlijke benadering het beste werkt. Initiatiefnemers die de omwonenden persoonlijk benaderen krijgen de beste en meest positieve reacties. In onderstaand artikel (link) uit het Goirles Belang staat hier meer informatie over.

Zelf initiatief nemen voor een Voorzorgcirkel?

Wil je zelf initiatief nemen om een Voorzorgcirkel in je buurt te starten of wil je eerst meer informatie?

Neem contact met ons op via het Dorpscollectief:

Via telefoon: 0638692845 (je krijgt dan één van onze dorpsondersteuners aan de lijn)

Of stuur een mail: [email protected]